21.04.2014

Jajka czekoladowe prosto od kury



Przed Świętami Wielkanocnymi zbierałam nie tylko łupiny cebuli do farbowania jaj, kolekcjonowałam też wydmuszki. Można w nich podać jajka faszerowane, sałatkę czy ozdobić stół skorupkowymi łódeczkami wypełnionymi rzeżuchą. Można wreszcie przygotować hand made jajka niespodzianki.
Pomysł znalazłam na stronie Craft Marmalade. Autorka  upiekła takie jajka z myślą o swojej mamie, która nie jada jajek w czystej postaci, bo są dla niej zbyt ciężkostrawne.


Czekoladowe Brownie pieczone w kurzych wydmuszkach

200 g gorzkiej czekolady (50%) 
125 g masła 
3 duże jajka 
170 g cukru pudru (pierwotnie było 200 g) 
125 g mąki 
30 g kakao
 szczypta soli 
12-15 wydmuszek

Wydmuszki, gdy sa już puste wypłukać w środku i wysuszyć.Trwa to kilka godzin.
Poszerzyć jeden otwór w każdej wydmuszce tak, aby zmieścić końcówkę worka cukierniczego  Suche wydmuszki posmarować w środku olejem. W tym celu wlać do skorupki łyżeczkę oleju i przechylając rozprowadzić olej wewnątrz. po ściankach. Nadmiar oleju wylać.

Masło rozpuścić z czekoladą w kuchence mikrofalowej. Ostudzić.
W misce roztrzepać trzepaczką, jajka z cukrem na puszysta masę. Dodać przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę czekoladową.
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać do masy jajeczno-czekoladoweji dobrze wymieszać łyżką gładkie ciasto.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i nalewać do skorupek, napełniając je w 3/4 objetości. Nadziane skorupki postawić we wgłębieniach foremki muffinkowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.



To przepis na fantastyczne brownie podane w niebanalny sposób.
Jajka przygotować w dniu podania. Ciasto najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.
Skorupki dają się swobodnie zdjąć, uwalniając zawarte w środku pyszne ciasteczka czekoladowe.
Nadmiar ciasta, który wypłynie można zdjąć nożem i zmyć wilgotną gąbką, najlepiej, gdy jajka saąjeszcze ciepłe.



Wszystkim odwiedzającym Zapach chleba życzę
Wesołych Świąt Wielkanocnych!




Jajka na Wielkanoc

10 komentarzy:

  1. Wesołych świąt!!!

    Czekolady nie lubię, ale te jajka wyglądają tak zabawnie i apetycznie, że chętnie takie jajko bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że ja też nie lubię czekolady. Tak je upiekłam...dla jaj ;)

      Usuń
  2. Ciekawie Ci się upiekły!
    W skorupkach zapiekam tylko jajka,ale kto wie...
    Pozdrawiam Wisło już prawie poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jaja , fajne , oj fajne

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne!
    Marzą mi się takie od dawna, za rok na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, czego to ludzie nie wymyślą?
    Pieknie je pokazałaś , gratuluję.

    OdpowiedzUsuń